Thursday, November 10, 2016

Homeshcool: Learn From Nature

Assalamualaikum wrth.

Fuh! Fuh! Tiup sikit blog yang dah lama tak terjengok. Hurm...hari ini entah kenapa terdetik di hati nak sharing dan simpan kenangan di nota blog ni. Tentang pelajaran homeschooling semalam punya cerita. So far, saya bekerja dari rumah setelah berhenti kerja sebagai pensyarah di Institut Pengajian Tinggi Islam Perlis. Kenapa berhenti kerja? Panjang ceritanya. Pendek cerita sebab saya dalam proses nak sambung belajar. Adooi tua tua pon nak belajar lagi ka? Bagi la can kat anak2 pulak...haish, saya sambung ni sebab anak2 jugak lah. Nak bagi manfaat pada Islam umumnya. Peace✌๐Ÿ˜

Ok. Ok.

Xmo merapu banyak.

So, aktiviti semalam tercetus di fikiran ummi ni untuk buat outdoor eksperimen dengan little ulama ummi yang 4 orang ini. Alhamdulillah, anak-anak apa lagi sangatlah menyukai aktiviti luar begini. Bebas. Fresh. Tak statik.

Tajuk pelajaran hs kita hari Khamis (9/11/2016) ialah BELAJAR DARI ALAM berdasarkan TADABBUR SURAH AL-'ALA: 4-5. Ummi mengambil idea dari fb Dr Anayasmin Azmi. Terima kasih Dr๐Ÿ˜€

Yang pertama, kesemua tentera Allah ni kena bawa plastik utk letak spesimen dalam tu.

Tugasannya; setiap orang kena cari 7 jenis daun yang berbeza jenis dan letak dalam plastik itu. Mujurlah garden nenek ni banyak pokok bunga. So, diorang sangat semangat dan happy mencari dedaun yang dimaksudkan.

"I got it, ummi" begitulah jeritan setiap kali berjaya kumpul.


Mereka juga diminta mencari pohon beserta dengan akar. Ummi banyak tolong diorang masa ni. Ummi cabut anak pohon berakar tunjang dan berakar serabut. Alhamdulillah dapat☺

Semua seronok dah dapat spesimen daun daun dan pohon berakar yang ditugaskan.

Ok, lesson seterusnya, kami buka al Quran surah al-'ala ayat 4-5 untuk mengaitkan daun dan ciptaan Allah.

Melihat kepada ayat 4-5 di atas, cerita pasal rumput (ุงู„ู…ุฑุนู‰). Kemudian, ayat 5 menunjukkan rumput2 tu akan bertukar menjadi kehitam hitaman setelah ia mati.

Lesson: ummi suruh mereka perhatikan kronologi daun. Oh ya mereka juga diminta mencari daun kering. Ingin menerangkan kepada merka yang setiap hidup pasti ada kematian. Sama juga dengan manusia. Bermula dari baby > kids > youngster > adult > old man > die to meet Allah.



Ummi bagitahu anak2, Allah Yang menghidupkan dan mematikan kita semua. Berdasarkan surah al-'alaa 4-5.

Lesson yang kedua pasal akar. Akar pohon yang banyak jenis. Tapi ummi amek dua jenis. Dan ummi pon x sempat nak google banyak jenis. Just gtaw yang basic sahaja dulu kat diorang.

Kami belajar semalam;

1. Akar tunjang (taproot)
2. Akar serabut (fibrous root)

Functions of the root x masuk pon lagi. Takpe nex time.



Dengan penuh keinsafan dan ketakjuban dengan kejadian Allah, kami meneliti kejadian daun, pohon dan akar pohon. Meskipun tidak mendalam pelajaran kami pada petang itu, namun ummi bersyukur dan puas hati kerana mengaitkan keunikan ciptaan Allah dengan ayat suci al quran.

Lain kali, kita cover lagi ye tajuk ni. Insha Allah.

learn from nature๐ŸŒณ๐Ÿƒ๐ŸŒฟ๐ŸŒฑ๐ŸŒน๐ŸŒท


Sekian dulu, hingga berjumpa lagi.

Wassalam.

Mom love you all๐Ÿ˜

Ummu Abdillah.
(Zizi Azlinda)

Wednesday, August 31, 2016

Langkah Bermula


Langkah bermula!

Dahulu, langkah ini sangat kabur bagiku. 
Sekabur kabus menghalang perjalanan kenderaan. 
Wajarnya kuhentikan seketika jika sudah terlalu tebal. 
Namun, hentian yang sungguh lama merobek diri,
dek sangkaku kudrat yang tipis dan bilis,
akhirnya mematikan kemahiran ber'pedang',
Kadang, tampak sinar menyelit dan menyapa kornea mataku, 
kuteruskan langkah,
dalam lemah dan longlai,
dalam lesu dan galau,
dalam miskin dan kedana.
Ibarat pahlawan kecil yang tidak mahu berlatih perang.
Kuterduduk kemudian terlena.

Namun, 
Pabila semangat diri dipijak oleh mehnah dan tribulasi,
ujian hidup bertalu menembak kutiada melawan,
peluru sangat banyak, tidak mahir dioptimumkan,
hanya melihat pahlawan-pahlawan lain berperang,
melindungi diri dan membina benteng diri,
bahkan kubu mereka semakin kebal.

Setelah sauh koreksi dihujam jauh nun di lautan hati,
Ah! Betapa seorang aku amat rugi,
Mengapa sayangkan kelemahan diri,
Malas berlatih sebagai pahlawan virus memakan diri,
Lantas saban hari diri dan semangat dalam terus melemah lagi,
lagi dan lagi.

Kini, kucuba bangun penuh kepayahan,
loreng-loreng bertaburan seluruh badan,
luka-luka menjadi hiasan merah,
Namun kali ini,
takkan kubiar semangat diri melemah lagi,
Akan kubangkit meski ia sungguh menyeksakan,
Kerana darahku darah pahlawan!

Semangat Pak Belang bakal mengaum,
Garang dan tangkas,
Aku seorang pahlawan,
rohaniah dan lahiriah,

Detik ini...
meskipun beraral melintang,
berpatah sayap,
Ngauman menggegar alam maya,
Langkah bermula!


Zizi Azlinda Mohd Yusof.
31/8/2016
3.26pm
Taman Ampangan, Seremban.

Friday, July 3, 2015

Powerful Tips for the Last 10 Nights ~ by Syeikh Tawfique Chowdhury

Powerful Tips for the Last 10 Nights - by Sheikh Tawfique Chowdhury :

1. Do not let your 'performance' until now affect your last 10 days. The moment of forgiveness could be today or anytime in the coming days! It is not all lost! If you sincerely wish it could have been better - Chin up and get ready to make it your best yet! Start with a positive, sincere intention!

2. Today, take a little time to read the Tafseer of Surah al-Qadr to understand what actually happens this night! You will feel its power & greatness so much more!

3. Do not wait for the 27th Night to give it your "all". The entire last 10 days should be your target. Stay up each night! Would you want to miss Laylatul Qadr even "by chance"?

4. Do not fall into any innovations/celebrations any masjid or culture might try to promote. Follow the Sunnah! The Prophet (sallAllahu 'alaihi wa sallam) guided us simply: "Whoever stays up and prays on Laylat al-Qadr out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven.”

5. Memorize and keep asking the dua' taught by Rasulullah (sallAllahu 'alaihi wa sallam): Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).

6. Prepare a short dua' list. Remember this is as awesome as it ever gets for a servant of Allah! The Night of Qadr, of Destiny! Consciously pick each and everything you crucially wish for in this dunya, in your deen, family, and in your aakhirah! Don't forget to include the brothers and sisters around the world who are suffering and in grief!

7. Take brief naps during the day, if possible. Keep your stomach light and sleep as soon as you have prayed 'isha. Do not delay! After a brief nap, refresh yourself and get. ready for worship.

8. Don't neglect your family! Rasulullah made it a point to wake up his wives throughout these nights! And yes, your children are not too young to stay up some part of the night - if they can be allowed to play video games or watch TV, they can be inspired to be up atleast for sometime! Prepare them, make them excited, plan some activities for them to do!

 9. Look the Part: The way we dress and prepare.has a big effect on our psychology. Wear your best, perfume yourself, and feel the energy!

10. Choose a spot, whether in the Masjid or in your home, where you can have peace and solitude. Keep your mushaf, praying mat, and water at hand so that you are not distracted by constantly getting up for this or that.

11. IMP: This is not the night to tweet pics or update FB statuses about how amazing the night is and how you are feeling & worshipping Allah! Let that be a secret between you & your Rabb! So switch off those phones, wifi, laptops and computers. Disconnect with the world, and connect with al-'Afuww!

12. If you find yourself feeling sleepy, vary your acts of worship. Alternate between qiyaam, heartfelt dua'a, reading the Qur'an. Do not spend the night listening to lectures or recitations. Or do it only for a short while when you feel the sleep coming on!

13. Patience is the Key: The last 10 days might be tiring. You might still have work or school. This is the time to bear all that hardship, and keep firm sabr. Think how Allah has blessed you with this tremendous opportunity that might NEVER come again in your life again. If you knew for sure that this was your last Ramadan , if you knew certainly that Jannah was up for grabs, wouldn't you sprint for it no matter what it takes?

14. This is most important: Keep husn adh-dhann bi Allah (good expectations from Allah). When you ask, remember you are asking the Most Generous King. If you hope for the best, He will give you the best. Don't hold back. Trust in Him, pour out your heart in front of Him, and let no doubt, no barrier, no evil thoughts keep you away from ar-
Rahman, ar-Raheem!

Allahumma ballighna layl atal qadr.

Thursday, July 2, 2015

Seluar Bersalin MamaPride


Satu perkembangan yang sangat bagus untuk muslimah sementara menanti benar-benar wujud hospital-hospital yang mesra aurat mengikut syariah sepenuhnya. Muslimah-muslimah bolehlah berusaha menutup aurat dengan mendapatkan seluar bersalin menutup aurat. Boleh dapatkan dari adik saya melalui FB dia Zeanaaima :) call atau mesej atau wassap 019-2799061.


SYABAS MAMAPRIDE! :)

Jika berminat, boleh hubungi:

FB : Zeanaaima 
call atau mesej atau wassap : 019-2799061

With Love

Ajarlah al-Fatihah kepada anakmu



Lepas saya baca kata-kata al-Qari Syeikh Ahmad al-Ajami ini, timbul perasaan 'tamak' nak ajar anak-anak semua ilmu yang kita tahu.

Dan,

Lepas baca ia, makin KUAT nekad, bahawa saya sendiri yang MAHU mengajar anak mengenal huruf-huruf al-quran, membaca al-Quran, hafaz al-quran, hayati al-quran dan amalkan content of the Quran.

Jom kita tengok terjemahannya smile emoticon

"Jangan biarkan sesiapapun mendahului kamu dalam menjadikan anak kamu hafaz surh al-Fatihah kerana dia akan solat bersama dengannya sepanjang hidupnya," (pent:setiap kali dia baca al-fatihag, kita akan dapat saham)

Jom buka akaun akhirat dengan ajarkan anak paling kurang surah al-fatihah.

heart emoticon With Love heart emoticon

Ibu bapa yang suka meminta maaf


Apabila kita bermain dgn anak-anak kita, kita melompat, geletek2 anak dan tertawa bersama-sama anak-anak kita. Mereka bahagia dan gembira sangat.
Mereka sebenarnya mahu lihat ayah dan ibu mereka tersenyum dan ketawa. Mereka mahu ibu dan ayah mereka gembira dan suka-suka bersama mereka.
Hanya momen itu yang mereka dambakan daripada kita, duhai ibu dan ayah mereka. Hargailah kegembiraan dan keletah yang mereka buat sekarang kerana gelak tawa mereka hari ini mungkin tidak akan berulang lagi suatu hari nanti. Sebak nya frown emoticon
Jadi, walau kadang2 kita emosi dan termarah anak-anak, si kain putih kita, apa salahnya kita meminta maaf semula daripada mereka. Syoknya anak-anak yang punya ibu dan ayah yang suka meminta maaf setiap kali termarah.
Anak-anak, sumber pahala berterusan buat kita, thank you Allah sebab beri peluang kpd kita menuai pahala sabar tika anak mengamuk, sabar tika ketiga-tiga anak menangis dan meragam serentak dalam satu masa, sabar tika anak sedang menyepahkan rumah sebab exploration mereka.
With Love heart emoticon

Susah hati anak orang lebih cepat dari anak kita?


Kita perhatikan, kita terlalu suka compare life kita dengan life orang lain smile emoticon
Biasa sangat, ibu-ibu susah hati apabila tengok anak orang lain lagi 'cepat' dari anak kita smile emoticon (Lainlah kalau anak kita lain macam cthnya authisme or mmg doktor sahkan ada penyakit atau sakit dari kecik).
Saya nasihatkan kpd diri sendiri dan shbh2 semua, usah cemas dan jeles jika anak kita lambat dari anak orang lain.
Sebab?
Sebab ada hikmah lain yang kita x tahu, membuatkan kita selalu tend to compare our children with others.
contohnya:
1. "Kenapa ye anak kita lambat berjalan? Anak dia, 8 bulan dah berlari,"
Usah bersedih hati, tahukah kita, mengikut pakar kanak-kanak, lagi lama bayi itu merangkak, lagi bagus sebab semua anggota tubuh badan anak itu bergerak. Otaknya akan semakin cergas dan cerdas! smile emoticon

2. "Kenapa anak kita x tumbuh gigi lagi. dah 8 bulan dah. anak dia tumbuh gigi masa umur 6 bulan,"
Usah bersedih hati, tahukah kita, menurut doktor kanak-kanak, gusi kanak-kanak itu kuat! smile emoticon

3. "Kenapa la anak kita x boleh bercakap lagi, dah 4 tahun dah, anak dia 9 bulan dah pandai sebut ummi, abi..."
usah bersedih hati, tahukah kita, antara otak kanan dan otak kiri ada satu 'bridge' bernama corpus colosum. bila anak kita lmbt bercakap, maknanya bridge 'corpus colosum' tu x build up at complete lg. bila bridge x complete lagi, maknanya, otak KANAN anak masih mendominasi. dan tahukan orang yang berotak kanan majoriti yg mampu jadi anak yang PINTAR? mmg ada kajian, orang yang berotak kananlah yang ramainya jadi leader of the world. sebab tu, byk kaedah sperti glenn domen, robert titzer, sichida method yang ajar parents spy kembangkan otak KANAN anak? jika anak kita masih tergagap-gagap lagi bercakap, senyumlah Allah bagi peluang untuk kita develop right brain anak. tapi, janganlah sampai x ajar bercakap pula. maksudnya, kita still ajar anak-anak sebut word yang betul tapi jgn gusar jika anak x leh susun ayat dgn betul sebab kdg2, sedang dia bercakap satu benda, bercampur dengan idea lain yang tak terluah nak cerita kat kita smile emoticon

4. "kesian anak kita x ada iPADs, tablet nak main. main dengan pasir, rumput je,"
usah bersedih hati, tahukah kita peringkat anak2 berotak kanan masih kuat atau dominasi, makin banyak mereka bermain dengan pasir, rumput, buih akan merangsang deria rasa mereka. dan mereka akan tumbuh sebagai anak yang peka berbanding dgn gadget canggih hari ini:)

5. seorang ibu yang menerapkan dwilingual atau multilingual kpd anak2 mrk mungkin berkata, "anak saya lmbt bercakap"
usah bersedih hati, sebab anak dwilingual mmg akn lmbt sikit bercakap tapi at 1 point, dialah anak yg dapat byk skill drpd mum dia smile emoticon

sekadar perkongsian ibu anak 4 drpd pemerhatian, pengalaman dan pembacaan....

minta maaf jika tersilap.
usah mengeluh dan terus menghukum anak kita, teruskan jihad mendidik, mendidik dan mendidik.
heart emoticon Salam Sayang heart emoticon