Friday, July 3, 2015

Powerful Tips for the Last 10 Nights ~ by Syeikh Tawfique Chowdhury

Powerful Tips for the Last 10 Nights - by Sheikh Tawfique Chowdhury :

1. Do not let your 'performance' until now affect your last 10 days. The moment of forgiveness could be today or anytime in the coming days! It is not all lost! If you sincerely wish it could have been better - Chin up and get ready to make it your best yet! Start with a positive, sincere intention!

2. Today, take a little time to read the Tafseer of Surah al-Qadr to understand what actually happens this night! You will feel its power & greatness so much more!

3. Do not wait for the 27th Night to give it your "all". The entire last 10 days should be your target. Stay up each night! Would you want to miss Laylatul Qadr even "by chance"?

4. Do not fall into any innovations/celebrations any masjid or culture might try to promote. Follow the Sunnah! The Prophet (sallAllahu 'alaihi wa sallam) guided us simply: "Whoever stays up and prays on Laylat al-Qadr out of faith and in the hope of reward, his previous sins will be forgiven.”

5. Memorize and keep asking the dua' taught by Rasulullah (sallAllahu 'alaihi wa sallam): Allaahumma innaka ‘afuwwun tuhibb al-‘afwa fa’affu ‘anni (O Allaah, You are forgiving and You love forgiveness, so forgive me).

6. Prepare a short dua' list. Remember this is as awesome as it ever gets for a servant of Allah! The Night of Qadr, of Destiny! Consciously pick each and everything you crucially wish for in this dunya, in your deen, family, and in your aakhirah! Don't forget to include the brothers and sisters around the world who are suffering and in grief!

7. Take brief naps during the day, if possible. Keep your stomach light and sleep as soon as you have prayed 'isha. Do not delay! After a brief nap, refresh yourself and get. ready for worship.

8. Don't neglect your family! Rasulullah made it a point to wake up his wives throughout these nights! And yes, your children are not too young to stay up some part of the night - if they can be allowed to play video games or watch TV, they can be inspired to be up atleast for sometime! Prepare them, make them excited, plan some activities for them to do!

 9. Look the Part: The way we dress and prepare.has a big effect on our psychology. Wear your best, perfume yourself, and feel the energy!

10. Choose a spot, whether in the Masjid or in your home, where you can have peace and solitude. Keep your mushaf, praying mat, and water at hand so that you are not distracted by constantly getting up for this or that.

11. IMP: This is not the night to tweet pics or update FB statuses about how amazing the night is and how you are feeling & worshipping Allah! Let that be a secret between you & your Rabb! So switch off those phones, wifi, laptops and computers. Disconnect with the world, and connect with al-'Afuww!

12. If you find yourself feeling sleepy, vary your acts of worship. Alternate between qiyaam, heartfelt dua'a, reading the Qur'an. Do not spend the night listening to lectures or recitations. Or do it only for a short while when you feel the sleep coming on!

13. Patience is the Key: The last 10 days might be tiring. You might still have work or school. This is the time to bear all that hardship, and keep firm sabr. Think how Allah has blessed you with this tremendous opportunity that might NEVER come again in your life again. If you knew for sure that this was your last Ramadan , if you knew certainly that Jannah was up for grabs, wouldn't you sprint for it no matter what it takes?

14. This is most important: Keep husn adh-dhann bi Allah (good expectations from Allah). When you ask, remember you are asking the Most Generous King. If you hope for the best, He will give you the best. Don't hold back. Trust in Him, pour out your heart in front of Him, and let no doubt, no barrier, no evil thoughts keep you away from ar-
Rahman, ar-Raheem!

Allahumma ballighna layl atal qadr.

Thursday, July 2, 2015

Seluar Bersalin MamaPride


Satu perkembangan yang sangat bagus untuk muslimah sementara menanti benar-benar wujud hospital-hospital yang mesra aurat mengikut syariah sepenuhnya. Muslimah-muslimah bolehlah berusaha menutup aurat dengan mendapatkan seluar bersalin menutup aurat. Boleh dapatkan dari adik saya melalui FB dia Zeanaaima :) call atau mesej atau wassap 019-2799061.


SYABAS MAMAPRIDE! :)

Jika berminat, boleh hubungi:

FB : Zeanaaima 
call atau mesej atau wassap : 019-2799061

With Love

Ajarlah al-Fatihah kepada anakmu



Lepas saya baca kata-kata al-Qari Syeikh Ahmad al-Ajami ini, timbul perasaan 'tamak' nak ajar anak-anak semua ilmu yang kita tahu.

Dan,

Lepas baca ia, makin KUAT nekad, bahawa saya sendiri yang MAHU mengajar anak mengenal huruf-huruf al-quran, membaca al-Quran, hafaz al-quran, hayati al-quran dan amalkan content of the Quran.

Jom kita tengok terjemahannya smile emoticon

"Jangan biarkan sesiapapun mendahului kamu dalam menjadikan anak kamu hafaz surh al-Fatihah kerana dia akan solat bersama dengannya sepanjang hidupnya," (pent:setiap kali dia baca al-fatihag, kita akan dapat saham)

Jom buka akaun akhirat dengan ajarkan anak paling kurang surah al-fatihah.

heart emoticon With Love heart emoticon

Ibu bapa yang suka meminta maaf


Apabila kita bermain dgn anak-anak kita, kita melompat, geletek2 anak dan tertawa bersama-sama anak-anak kita. Mereka bahagia dan gembira sangat.
Mereka sebenarnya mahu lihat ayah dan ibu mereka tersenyum dan ketawa. Mereka mahu ibu dan ayah mereka gembira dan suka-suka bersama mereka.
Hanya momen itu yang mereka dambakan daripada kita, duhai ibu dan ayah mereka. Hargailah kegembiraan dan keletah yang mereka buat sekarang kerana gelak tawa mereka hari ini mungkin tidak akan berulang lagi suatu hari nanti. Sebak nya frown emoticon
Jadi, walau kadang2 kita emosi dan termarah anak-anak, si kain putih kita, apa salahnya kita meminta maaf semula daripada mereka. Syoknya anak-anak yang punya ibu dan ayah yang suka meminta maaf setiap kali termarah.
Anak-anak, sumber pahala berterusan buat kita, thank you Allah sebab beri peluang kpd kita menuai pahala sabar tika anak mengamuk, sabar tika ketiga-tiga anak menangis dan meragam serentak dalam satu masa, sabar tika anak sedang menyepahkan rumah sebab exploration mereka.
With Love heart emoticon

Susah hati anak orang lebih cepat dari anak kita?


Kita perhatikan, kita terlalu suka compare life kita dengan life orang lain smile emoticon
Biasa sangat, ibu-ibu susah hati apabila tengok anak orang lain lagi 'cepat' dari anak kita smile emoticon (Lainlah kalau anak kita lain macam cthnya authisme or mmg doktor sahkan ada penyakit atau sakit dari kecik).
Saya nasihatkan kpd diri sendiri dan shbh2 semua, usah cemas dan jeles jika anak kita lambat dari anak orang lain.
Sebab?
Sebab ada hikmah lain yang kita x tahu, membuatkan kita selalu tend to compare our children with others.
contohnya:
1. "Kenapa ye anak kita lambat berjalan? Anak dia, 8 bulan dah berlari,"
Usah bersedih hati, tahukah kita, mengikut pakar kanak-kanak, lagi lama bayi itu merangkak, lagi bagus sebab semua anggota tubuh badan anak itu bergerak. Otaknya akan semakin cergas dan cerdas! smile emoticon

2. "Kenapa anak kita x tumbuh gigi lagi. dah 8 bulan dah. anak dia tumbuh gigi masa umur 6 bulan,"
Usah bersedih hati, tahukah kita, menurut doktor kanak-kanak, gusi kanak-kanak itu kuat! smile emoticon

3. "Kenapa la anak kita x boleh bercakap lagi, dah 4 tahun dah, anak dia 9 bulan dah pandai sebut ummi, abi..."
usah bersedih hati, tahukah kita, antara otak kanan dan otak kiri ada satu 'bridge' bernama corpus colosum. bila anak kita lmbt bercakap, maknanya bridge 'corpus colosum' tu x build up at complete lg. bila bridge x complete lagi, maknanya, otak KANAN anak masih mendominasi. dan tahukan orang yang berotak kanan majoriti yg mampu jadi anak yang PINTAR? mmg ada kajian, orang yang berotak kananlah yang ramainya jadi leader of the world. sebab tu, byk kaedah sperti glenn domen, robert titzer, sichida method yang ajar parents spy kembangkan otak KANAN anak? jika anak kita masih tergagap-gagap lagi bercakap, senyumlah Allah bagi peluang untuk kita develop right brain anak. tapi, janganlah sampai x ajar bercakap pula. maksudnya, kita still ajar anak-anak sebut word yang betul tapi jgn gusar jika anak x leh susun ayat dgn betul sebab kdg2, sedang dia bercakap satu benda, bercampur dengan idea lain yang tak terluah nak cerita kat kita smile emoticon

4. "kesian anak kita x ada iPADs, tablet nak main. main dengan pasir, rumput je,"
usah bersedih hati, tahukah kita peringkat anak2 berotak kanan masih kuat atau dominasi, makin banyak mereka bermain dengan pasir, rumput, buih akan merangsang deria rasa mereka. dan mereka akan tumbuh sebagai anak yang peka berbanding dgn gadget canggih hari ini:)

5. seorang ibu yang menerapkan dwilingual atau multilingual kpd anak2 mrk mungkin berkata, "anak saya lmbt bercakap"
usah bersedih hati, sebab anak dwilingual mmg akn lmbt sikit bercakap tapi at 1 point, dialah anak yg dapat byk skill drpd mum dia smile emoticon

sekadar perkongsian ibu anak 4 drpd pemerhatian, pengalaman dan pembacaan....

minta maaf jika tersilap.
usah mengeluh dan terus menghukum anak kita, teruskan jihad mendidik, mendidik dan mendidik.
heart emoticon Salam Sayang heart emoticon

Saya, keputihan dan GBS



Saya mengalami keputihan sejak dari alam persekolahan menengah lagi. Ketika itu, saya tidak tahu apa itu keputihan? Dan kesannya yang serius akan ibadah solat dan waduk kita. Keadaan berlarutan sehingga universiti. Warna keputihan itu semakin kuning, koko dan kelabu. Sudah tentu ia membuatkan vagina gatal, berbau dan tidak selesa. Namun, saya tidak pernah 'google' cara penyelesaiannyan kerana menganggap tidak akan membawa kepada masalah lain.

Setelah berkahwin, keputihan masih ada. Semasa mengandung anak pertama dan kedua juga masih keluar keputihan itu. Cuma, yang membuatkan saya risau sedikit kali ini ialah cara rembesannya berlainan sedikit terutama semasa mengandung anak kedua. keluarnya keputihan seperti keluar air kencing. Laju, banyak sangat dan warna kuning. Bahkan, semasa solatpun keputihan itu keluar dengan laju sehingga terbit rasa keliru. air kencingkah? haidkah? keputihankah?

Ketika itu, saya berada di perantauan. Syria. Semasa ujian pemeriksaan bulanan antanatal, Doktor Ghufran al-Hissan, doktor perempuan arab yang baik hati itu mengatakan bahawa, itu normal bagi ibu-ibu mengandung. Sesetengah ibu-ibu akan kengalami perkara itu. Namun, jika saya berasa bimbang lagi, Dr Ghufran menawarkan untuk membuatkan swab vagina untuk memastikan apakah ia bahaya atau tidak. Sementelah mendengar keputihan itu biasa dan normal bagi wanita mengandung, saya kemudiannya menolak tawarannya dek tidak mahu membayar lebih. Biasalah hidup di negara orang, bukannya ada duit sangat pun.

Sekembali dari Syria ke Malaysia, Allah izin saya mengandung lagi anak ketiga. Perkara yang sama berlaku. Oh, keputihan lagi. Setelah berlaku sakit kontraksi, air ketuban pecah berwarna kuning dan berbau hanyir. Doktor cakap air ketuban sudah bernanah sebab warna kuning. Dipendekkan cerita saya ke hospital berdekatan dengan tempat penginapan kami sekeluarga ketika itu iaitu Petaling Jaya. Dipendekkan cerita lagi, saya terpaksa dibedah atas beberapa faktor. Pengalaman terburuk dalam hidup seorang wanita apabila terpaksa bersalin secara pembedahan.

Alhamdulillah, lahir seorang putera dengan berat 3.2kg. Bayi saya perlu dimasukkan ke NICU kerana sewaktu keluar dari perut saya, dia tidak menangis. Doktor risau dan terus ditolak ke NICU. Ujian darah saya dan anak dibuat mendapati rahim saya dijangkiti virus GBS.

Apabila saya bertanya kepada doktor apakah punca GBS, doktor hanya bagitahu, dalam dunia ini, 20%-50% wanita memang ada GBS. Dan virus GBS hanya menyerang wanita mengandung sahaja. hurmm..saya tidak berpuas hati dengam jawapan tersebut. Sebab saya nak tahu apakah puncanya?
Saya google and buat research sendiri.

GBS atau nama penuhnya group beta streptococcus. Sejenis bakteria sama seperti bakteria candida. Ya, candida itu keputihan yang biasa. Tetapi GBS pula keputihan yang ada pada ibu-ibu mengandung! That's it! Rupa-rupanya puncanya adalah keputihan!

"GBS, or Group Beta Streptococcus, is an colonization that affects many people and around 1/4 to 1/3 of women in the third trimester of pregnancy. Many people carry this bacteria in their digestive systems with no problem, but it can cause complications in a newborns of mothers who are colonized." (http://wellnessmama.com/8680/avoid-gbs/)

Kepada kaum hawa di luar sana, berhati-hatilah. Apabila keputihan kita luar biasa dan abnormal, ia boleh menyumbang kepada penyakit yang lebih bahaya.

Bahaya ke GBS?

Secara ringkas, apa yang saya dapat dari beberapa url western tersebut GBS BOLEH MEMBAHAYAKAN NYAWA SI ANAK yang baru lahir. Anak boleh stillbirth (mati walaupun berjaya dilahirkan)! Pengalaman saudara kepada ipar saya, ketika kandungannya berusia 5-6 bulan, dia sudah melahirkan anaknya tetapi sayangnya bayi tersebut meninggal. Setelah dibuat pemeriksaan, doktor mengesahkan ibunya dijangkiti GBS juga. Si ibu langsung tidak mengetahui bahawa dia ialah pembawa GBS.

  1. "However, there's a small risk that GBS can pass to the baby during childbirth. Rarely, GBS infection in newborn babies can cause serious complications that can be life threatening. Extremely rarely, GBSinfection during pregnancy can also cause miscarriage, early (premature) labour or stillbirth. "(www.nhs.uk/chq/pages/2037.aspx?categoryid=54)
Natural Remedies of GBS.

Saya lebih berminat merawat sendiri jangkitan bakteria GBS tadi secara natural healing. Saya mengamalkan beberapa tip yang diberi seperti berikut yang diperolehi dari website wellnessmama.com.

  • Took 2,000 mg of Vitamin C in divided doses each day
  • Consuming 2 cloves of raw garlic each day by finely mincing them and drinking them down with water
  • Consuming at least 1/4 cup of coconut oil daily for its antibacterial/antiviral properties
  • Using a diluted apple cider vinegar rinse vaginally each day
  • Taking 6+ probiotic capsules a day
  • Consuming large amounts of fermented foods and drinks
  • Using a garlic clove vaginally for one night (anecdotal evidence supports that this is very effective)
  • Consuming soda with warm water daily and using it as a diluted rinse. (this is from my friend's idea.)
Lihatlah bagaimana keputihan memberi kesan buruk kepada hidup wanita yang terlibat. Nasihat saya, jagalah pemakanan kepada mereka yang mengalami keputihan. Hindari gula putih, boleh ganti dengan stevia atau gula perang yang asli, gula perang organik, molasses. Amalkan vco a.k.a minyak kelapa dara setiap hari dan amalkan juga diet probiotic.

Jujur saya katakan, setelah saya mengamalkan gaya pemakanan seperti yang saya beritahu itu, saya membuat test swab vagina dan doktor mengesahkan saya bebas GBS. Alhamdulillah. sejak saya mengamalkan diet probiotik, saya tidak lagi mengalami keputihan alhamdulillah.

Bertindak untuk masa depan yang lebih bahagia:)